De smaakmaker van de herfst

De smaakmaker van de herfst

Bij sommige groenten heeft iedereen direct een beeld voor ogen. Pompoen is er zo een. Je kunt denken aan vrolijke sierkalebassen in een herfstbloemstuk, of aan enge Halloween gezichten in de grote oranje soorten. In de keuken is pompoensoep een bekend gerecht, maar er kan zoveel meer mee! Koken, roosteren, grillen, wokken en in oosterse gerechten. Deze groente is veelzijdig en geeft een volle herfstachtige smaak aan gerechten.

Een grote familie

Pompoen is onderdeel van de Cucurbita familie. In deze familie zitten niet alleen pompoensoorten, maar ook andere groenten zijn verwant. Sommige familieleden zijn heel bekend in de keuken zoals komkommers, meloenen en courgettes, andere familieleden zijn niet eetbaar en alleen geschikt als decoratie. Sierkalebassen zijn hier een voorbeeld van.

Eetbare pompoensoorten

Bekende eetbare pompoensoorten zijn de flespompoen en de kleinere, oranje Hokkaido. Deze twee soorten kom je in de meeste supermarkten wel tegen.

Maar er zijn veel meer eetbare soorten, de ene soort heeft wat meer smaak dan de andere.

Schillen en snijden

Het bereiden is een werkje waar veel mensen tegen op zien, maar met een goed scherp mes valt het mee. Veel soorten uit de supermarkt hoeven bovendien niet geschild te worden. Was ze voor gebruik en verwijder de zaadlijsten en pitten. De schillen geven juist meer smaak en stevigheid. Wil je ze toch schillen? Snijd ze dan eerst in kleinere parten, dan kun je ze daarna met een dunschiller ontvellen.

Zie je op tegen het snijwerk? Dan kun je ook voorgesneden blokjes kopen.

Als je aan de slag gaat met een hele pompoen, gooi de pitten dan niet weg! Pompoenpitten zijn ook eetbaar en lekker als snack, of als crunchy bite over salades of in pompoensoep. Verwijder de restjes van de zaadlijsten en kook ze ongeveer 20 minuten. Daarna rooster je ze in de oven of in een koekenpan tot ze knapperig zijn.
Wil je ze als snack eten? Bestrooi ze dan voor het roosteren met olijfolie en kruiden. Experimenteer wat jij lekker vindt. Een pittige bite, zout, of misschien juist zoet.

Je kunt natuurlijk ook een paar pitten bewaren en volgend jaar je eigen pompoenplanten zaaien.

Een wereldse groente

In Westerse landen denken we meestal aan stevige herfstgerechten om deze smaakmaker in te doen. Zoals een lekkere pompoensoep, gevulde flespompoen of herfstige ovenschotels, maar veel meer culturen gebruiken deze groente in hun gerechten.

Stoof alles samen in een braadpan of tajine met Marokkaanse kruidenmixen, of ga voor een Indische curry. Het is een dankbare groente die van zichzelf al veel smaak heeft, maar heel goed combineert met andere smaakmakers.

Experimenteer gerust met smaken. Versterk het zoete met andere zoete ingredi├źnten, of geef juist extra smaak aan je gerecht met pittige kruiden.

Reacties zijn gesloten.