Tips voor je eigen unieke moestuin

Tips voor je eigen unieke moestuin

Wij zetten een aantal tips op een rij waardoor jij je eigen moestuin kunt starten met weinig ervaring! Een eigen moestuintje heeft veel voordelen. Het is ontspannend en je hebt eten uit eigen tuin.

Voorbereiding

Voordat je start met je moestuin zijn er een paar punten waar je rekening mee dient te houden. Het is van belang dat je daadwerkelijk tijd hebt om de plantjes te onderhouden. Het hebben van een eigen moestuintje kost veel tijd en daarom moet dit passen in je levensstijl. Ook is het handig als je tuin op het zuiden ligt, want dan heb je de ideale tuin. Daarnaast is het slim om vooraf de samenstelling van de grond te testen. Bepaalde gewassen groeien namelijk niet of slechter op een bepaalde grondtype. Hier kun je dan rekening mee houden. Kies voor een moestuintje in de volle grond. Zo hoeft je de planten minder water te geven en kom je dichter in de buurt van het hebben van een echte moestuin.

Grootte

Een eigen moestuintje hoeft helemaal niet groot te zijn. Het is juist slim om klein te beginnen. Als je slim omgaat met de ruimte die je hebt, kun je heel lang vers oogsten. Daarnaast zie je wat er allemaal gebeurt. Je leert hoe snel iets groeit en welke planten veel of weinig water nodig hebben. Voor de mensen die net beginnen is dit natuurlijk nog erg lastig, maar oefening baart kunst!

Ben selectief

Ook is het slim om selectief te zijn. Als je net bent begonnen, heb je natuurlijk nog niet veel ervaring. Start daarom niet met te veel verschillende soorten gewassen, maar houdt rekening met wat jij graat eet. Het is natuurlijk niet slim om iets heel veel te zaaien terwijl je het eigenlijk niet lekker vindt. Een handige tip is het maken van een moestuinplan. Hierdoor krijgt je inzicht of alles goed past en creƫer je structuur.

Zaaien op het juiste moment

Wil je een goede oogst, dan is het belangrijk dat je de plantjes goed zaait. Het perfecte zaaimoment verschilt per plant. Dit staat meestal aangegeven op de verpakking.

Hoeveelheid water

Houd rekening met de hoeveelheid water die je geeft. Kleine plantjes hebben vaak maar een klein beetje water nodig. Als je te veel water geeft, is er de kans dat er schimmel ontstaat of dat de wortels gaan rotten. Dit wil je voorkomen. Geeft de plantjes dus niet te veel water, maar laat ze ook niet uitdrogen. Een handige tip is om gebruik te maken van een plantenspuit. Hierdoor voorkom je dat je teveel water geeft.

Reacties zijn gesloten.